Kokandus
Mikrolaineahjus saab valmistada väga erinevaid roogi, alates putrudest kuni küpsetatud merikeelefileeni. Paljudel ahjudel on grill- ja sooja õhu funktsioon, hautamis- ja sulatusprogrammid. Selles raamatus õpetatakse ahju omadusi võimalikult hästi ära kasutama. Aedvili ja kala sobivad eriti hästi mikroahjus küpsetamiseks ning seetõttu on nende kohta palju retsepte. Raamatus on ka juhtnööre mitmete lihtsate liharoogade ning isegi mooside ja maiustuste valmistamiseks.
Avastusretk vanade taimetoitude juurde toob välja põnevaid fakte rahva toitumisest läbi ajaloo. Kas teadsite, et taimsed piimad on iidvana leiutis? Soomes ja Eestis on joodud kaera- ja kanepipiima juba sadu aastaid ning rukkijahust on valmistatud hapurokka. Meie toidupärimuses on olemas ka kaerakile, kodune vaste kaerajogurtile, mida osatakse valmistada veel tänapäevalgi. Lõuna-Eestis on hinnatud kõrgelt kanepiseemneid ja nendest valmistatud kanepitempi. Mitmeid roogasid on vanarahvas aga keetnud ja hautanud ubadest, hernestest ja läätsedest. Lisaks korilaste ürgsetele toitudele ja siinsele talupojaköögile tõstab raamat uhkelt lauale ka välismaised toidud, millel on kindel koht meie toidupärimuses, nagu riisipuder kuivatatud puuviljadega, piparkoogid eksootiliste maitseainetega ja mandlipüreesupp safraniga. Toiduainete päritolu ja kultuuriajalugu lahti harutavad artiklid tuletavad meelde, et nii sool kui ka kartul, meie igapäevased toiduained, on tegelikult võõra päritoluga. Retseptide kõrval pakub raamat ka põnevat lugemist toidukultuurist ja selle kujunemisest Eestis ja lähiümbruses. Olulise osa raamatust moodustavad Tuuli Mathiseni fotod, mis äratavad ellu toidud, mis on tänaseks juba unustuse hõlma vajunud.
Colin ja Thomas Campbelli kahasse kirjutatud raamatust „Hiina uuring“ („The China Study“) sai 2005. aastal ülemaailmne hitt. Rohketel teadusuuringutel põhinevas teoses tõestasid meditsiinialal tegutsevad isa ja poeg, et taimne toit aitab võita ja ennetada paljusid haigusi. Rohkem kui miljon eksemplari müünud menuk innustas paljusid inimesi pöörduma tervislikuma toiduvaliku poole ning seeläbi tervenema. Käesolevas raamatus „Taimetoiduga terveks“ aitab Thomas Campbell lugejal minna üle tavatoidult töötlemata taimetoidule, jagades abistavaid juhiseid ja pakkudes välja isuäratavaid menüüsid. Tänu sellele langeb kaal, paraneb tervis ja enesetunne. Raamatust leiab ka vastuseid toitumisalastele küsimustele, mida kinnitavad erinevad teadusuuringud: Kas soja on tervislik? Kas peaksime sööma gluteeni? Kas tuleks eelistada orgaanilisi toiduaineid? Kas kala on meile tingimata vajalik? Mida peaks sisaldama laste menüü? Kahe nädala menüükavast leiab ka üle 50 maitsva retsepti.
Trükitud M. Põld-Riivese raamatu "Taimetoidud" järgi
Tallinn 1930
Täiendatud ja ümbertöötatud väljaanne
Värskete puuviljade ja suurepäraste retseptide pidu *Originaalsed ideed jookide, soolaste toitude, magustoitude, kookide, jäätiste, hoidiste ja muu suupärase valmistamiseks *Klassikalised ja uudsed toidud igaks sündmuseks *Retseptid tuttavate, eksootiliste ja ebatavaliste puuviljade valmistamiseks kõikvõimalikes kombinatsioonides *Hõlpsasti mõistetav illustreeritud sõnaraamat puuviljadest ja nende kasutusaladest, lisaks puuviljade ettevalmistamise ja garneeringute valmistamise juhised
Ardi Ravalepiku kirjutamisstiil on muhe, infotihe ja motiveeriv. Ta ei veena, vaid jagab ideid lihtsas, huvitavas ja igale vanusele arusaadavas keeles. Kõrvale jäetud traditsioonilised tikuvõileivad, bruchettad, vahvlid, kõrsikud ja enamus küpsetistest on tasakaalustatud gluteenivabade retseptide rohkusega, pannes rõhku tegemise lihtsusele ja rahakotisõbralikkusele.
Aastatepikkuse kogemusega lihtsate, kuid maitsvate retseptide loomisel toob Ardi oma suupistete kire sinu kööki. Ole kogenud kokk või algaja, see raamat aitab sul luua oivalisi suupisteid.
Tervislikke toorsalateid aed- ja puuviljast.
Toitvaid kausisalateid, kuhu võib segada keedetud köögivilja, seeni, mune, juustu, kala, liha, aga ka värsket puuvilja.
Kokteilsalateid, maitsvaid ja pidulikke
Muudki huvitavat, ka eksootilist salatite kohta
Ruth Huimerind palus tuttavatel kultuuriinimestel kirjutada toidust. Et neist segada potpourri – kus Tiit Veermäe elegantsed fotod Ruthi metafüüsilisevõitu lavastustest on läbisegi Peeter Sauteri naturalismi ja Andres Maimiku lennukusega. Mati Undi rafineeritud argimütoloogia ja Linnar Priimäe meelisklev vaimline ekskurss juhusliku koka päevikuleheküljega. Rein Paku ja Hirami mõtisklused grotesksete vinjettidega muuseumikogudest. Komponente seovad värskus ja mängulisus. Tuli, millel seda rooga küpsetati, ei kuulu ratsionaalsesse maailma.
Hoolsa perenaise kodus lõhnab ikka küpsetamise järgi. Pirukategu - see on toekas söögikord kogu perele. Aga pirukatega kohvilaud külalistele? Suurepärane!
Jääb vaid otsustada, milliseid teha.
Sisukord:
Väikesed pirukad
Pärmitaignast
Muretaignast
Kihilisest taignast
Pirukapätsid
Lahtised pirukad
Pizzad
"Päris-Harjumaa" on elustiiliraamat, kokaraamat ja reisijuht neile, kes tahavad teada, kuidas maal ellu jääda, mida õhtuks süüa teha või kuhu nädalavahetusel sõita. See on kultuurilooline raamat, kus üheteistkümne perelooga antakse ülevaade Harjumaa traditsioonilistest elatusaladest ning üheteistkümne vahepalaga sisevaade maakonna loodusesse ja ajalukku.
"Õhtusöök Beaucaire'is" on 23-aastase suurtükiväeohvitser Napoleon Bonaparte'i poliitiline pamflett, mis on kirjutatud selleks, et näidata end heas valguses parasjagu Prantsusmaad valitsenud jakobiinide ees. Siiski ei ole tegu ajast ja arust igava heietusega - lennuka sulega kirja pandud vaimukas õhtusöögivestlus haarab kaasa ka Suure Prantsuse revolutsiooni üksikasju mitte tundva lugeja. Ühtlasi on see vajalik lugemismaterjal ajaloolastele ja üliõpilastele, kel avaneb esmakordselt võimalus tutvuda ühe tolle aja vaimu kandva kirjatükiga oma emakeeles.