Kokandus
Elustiiliraamatu "Aias sajab saia" autorid Lia Virkus ja Siire Vanaselja viivad lugeja tervet aastat hõlmavale aiaringile, märkama selle rõõme ja võimalusi nii kaunil maikuul kui nukras novembris. Kui toiduvõlurist Lia ja loova loomuga rohenäpust Siire kokku liita ning laiali lahutada, saaks ilmselt kaks keskmist kokka-aiahoolikut. Õnneks pole säärane tehe võimalik ning nii on mõlemad autorid saanud raamatusse panna oma parimad teadmised ja isiklikud kogemused. Siire on enda meelest maailma kõige laisem aednik, ometi on tema lumest lumeni õitsev aed mõne külalise arvates liigagi korras. Raamatus jagabki ta kuust kuusse praktilisi näpunäiteid, kuidas ta seda teeb, ja innustab lugejaid loovaid lahendusi otsima. Ikka selleks, et aiarõõm ei kaoks. Lia pakub retsepte ning nippe, kuidas kõik see hea ja parem, mis meie aedades ja aiaservades kasvab, toiduks saab. Tooraineid jagub kapsast ja karulaugust sireliõite ja suvikõrvitsani! On vana head köögiklassikat ja retsepte, mis üllatavad ning panevad nii mõndagi taime teise pilguga vaatama. Proovige kasvõi võilillemett ja pojengivett! Mõlemad autorid tegid lahti nii oma aia värava kui käisid ka teiste aedu uudistamas. Millised lood neis aedades peituvad, kes seal kasvavad ja kas külaliste kooki ka pakuti, selgub juba raamatus.
Eestimaa on põnev ja mitmekesine. Siin leidub nii avastamist ootavaid huvitavaid paiku kui ka igale maanurgale omaseid traditsioone. Selle raamatu autorid läbisid oma avastusretkel üle 5000 kilomeetri Eestimaa teedel, põigates sisse kümnetesse küladesse ja taludesse ning tutvudes sealse eluoluga. Elamused, mida nad teekonnal kogesid, on koos rohkete fotodega koondatud nende kaante vahele. Eeskätt on see aga toiduraamat, milles tutvustatakse nii Eestis traditsioonilisi kui ka uusi või taasavastatud tooraineid, mida tarbivad ise ka nende kasvatajad ja valmistajad. Kõikide Eestimaa toiduleidude juurde on lisatud retsepte, lihtsaid ideid koduste hõrgutiste valmistamiseks. Raamat on täis maitseelamusi ja muljeid, üllatusi ja äratundmisrõõmu. Tiit Efert on kogenud ajakirjanik ja hobifotograaf, kellele meeldib kirjutada toidust ja kajastada maaelu. Kristina Efert on usin toiduretseptide katsetaja ja mitmete kokaraamatute autor. Tema koostatud kokaraamat "Supp" võitis 2018. aastal parima kokaraamatu tiitli.
Ilmunud on esimene üksikasjalik meeraamat, kus ligi 10 mesinikku üle Eesti jagavad nõuannete ja kogemuste kõrval ka kõige magusamaid (ja soolasemaid) meeretsepte.
Meeraamatust saad teada:
- milline on Eesti mesinduse ajalugu
- mida mesilased toodavad
- kuidas töötab mesinik
- millised on meie meetaimed
- kuidas mett säilitada
- miks mesi on tervislik
Raamatust leiad enam kui 100 meeretsepti!
Raamat koosneb kahest osast. Esimeses osas antakse ülevaade eestlaste toidust argi- ja tähtpäevadel, nagu see oli välja kujunenud möödunud sajandi keskpaigaks. Teine osa sisaldab toiduretsepte toidurühmade kaupa, mõeldud kasutamiseks tänapäeval. Raamat etnograafiahuvilistele ja perenaistele. Illustreeritud värvifotodega.
Organism peab hea tervise ja energia säilitamiseks saama iga päev vajaliku koguse vitamiine, mineraale ja teisi toitaineid. Ideaalses maailmas peaksime saama kõik vajaliku tavatoidust. Tänapäevane kiire elustiil ja valed toitumisharjumused viivad aga tasakaalu paigast. Võtame appi mõistuse ja heidame tähelepaneliku pilgu loodusele. Loodus on tsükliline, kõigel on oma aeg. Sündmused, mis näivad mittevajalikud, s.t on meie jaoks ebaselged, on tegelikult millegi põhjustatud ehk millegi tagajärg. Pöörame tähelepanu oma tervisele. Tervis on tegelikult tagajärg, millel peab olema põhjus. Näeme tsüklilisust. Vähe abi on sellest, kui muuta tagajärge – süüa medikamente. Otsigem üles põhjus ja üritagem sellega midagi ette võtta.
Eelkõige on selle raamatukese mõte Haapsalu näitel inimestele meelde tuletada meie kohvikukultuuri endist hiilgust ja sära. Et tekiks jälle soov kohvikute ja neis pakutavate kiluvõileibade ja eklääride järele. See ei ole teaduslik uurimustöö daatumite ja kuivade kirjeldustega, vaid pigem üks mõnus lugemine kohvitassi kõrvale, mis tekitaks isu ning annaks ühtlasi ettekujutuse meie vanavanemate-aegsetest kohvikutest ja nende ümber toimunud melust Haapsalus. Ajaloolist tausta uuris ja koostas selle raamatu tarbeks Peeter Vihma. Mina panin kokku väikese popurrii retseptidest roogadele, mida unistan kohvikutes nautida ja mida kujutasin ette sobivat ka eelmise sajandi kohvikute lettidele.
Tervislik ja kaunilt serveeritud toit on rõõmu allikas igas eas, aga hea tervis ja rõõmus meel püsivad kauem, kui ealistele iseärasustele tähelepanu pöörata. Aastate kogunedes hakkab varasem tegutsemislust ja energia vähenema. See ei ole haigus, vaid hoiatus, et nüüd tuleb enda heaks rohkem teha, endast rohkem hoolida. Üheks viisiks seda teha on tervislikult ja mitmekülgselt toituda või söömisharjumusi muuta. Praktilisest ja südamlikust raamatust leiate:
rohkem kui 60 lihtsat, põnevat ja vaheldusrikast retsepti
tunnustatud toitumisasjatundja dr Mai Maseri põhjaliku ülevaate vanemaealiste toitumise iseärasustest
nõuandeid mitmekülgseks ja tervislikuks toitumiseks
toodud roogade valgu-, rasva- ja süsivesikusisalduse ning kalorsuse
"Hõbedaste aastate kokaraamat" on mõeldud tegusatele vanemaealistele, kes endast hoolivad ning oma ihu ja vaimu reipana hoida tahavad. Aga ka lastele ja lapselastele, kes nõu ja abiga oma vanematele toeks saavad olla.
Väsimatult optimistlik Sarah Mlynowski elab ja töötab Torontos. Tema esimene romaan räägib meilist, mille poiss-sõber talle Taist saadab, ning mille sisust saab Jackie Norris teada, et ta on jälle vaba naine. Teda lihtsalt informeeritakse, et tema sõbral on nüüd keegi teine. Jackie otsustab mitte norutada ja hakata innukalt uute meestega tutvuma. Kõigil neil on aga mingi omadus, mis Jackie'le ei meeldi ja ta muutub juba päris murelikuks. Ta ei tahagi ju midagi erilist - ainult meest, kes tal riided seljast rebiks, teda pitsaga söödaks ja seejärel temaga intelligentselt vestleks! Kas seda on tõesti liiga palju tahetud?
Sisaldab ka: Šokolaadi- ja kastanitäidisega "jõuluhalg" (prantsuse) ; Inglise vahukoore puding
Valik sisukorrast: Sisikonnasült, hanesült, ahjus küpsetatud lihapasteet, jõuluvorm, verivorst, tanguvorst, valged piprapähklid, rosinakangid jpm
Praktiline ja konkreetne tekst koos suurepäraste fotodega.
Sisukord:
Põhilised võtted
Rohelised lehtköögiviljad
Maavitsaliste viljad
Kaunad ja terad
Laugud kõrvitsad ja kabatšokid
Juurviljad
Mugulviljad
Kasvud ja võsud
Seened
Kui oled kodust välja kolimas, alustad iseseisvat elu, oled tudeng või lihtsalt soovid lõpuks hakata ise süüa tegema, siis see raamat on sulle! Kõik toidud valmivad hõlpsasti ja kättesaadavatest koostisainetest ning on lihtsad, kiiresti valmivad ja soodsad.
Raamatu eesmärk on aidata noortel, kes alustavad iseseisvat elu, leida üles rõõm ise kokkamisest ja seda ilma liigse keerukuseta. Sestap ei leia kaante vahelt lambapraadi ega šokolaadikringlit, flambeeritud kammkarpe ega keerulisi torte. Siin on vaid lihtsad ja maitsvad argitoidud, mida saad valmistada kiirelt ja vähese vaevaga.
MIDA SEE RAAMAT SULLE ANNAB?
Lihtsad koostisosad. Katsusin hoida retseptid nii väheste ja lihtsalt leitavate koostisosadega kui võimalik. Mõned ägedad kastmed ja maitseained aga võiksid toitude põnevamaks tegemiseks kodus varuks olla, soovitused leiad „Sahvrivarude” peatükist.
Vähem nõudepesu! Enamik retsepte on koostatud nii, et määriksid võimalikult vähe nõusid, samuti ei ole tarvis peale kokkamist teha köögis suurpuhastust.
Soodne ja nutikas kokkamine. Hea toit ei pea olema kallis! Siit leiad eelarvesõbralikud lahendused. Õiged kogused. Retseptid on mõeldud 1–2 inimesele, et vältida toidu raiskamist.
Targad kiirteed. Täiesti okei on kasutada poolvalmis tooteid, nagu külmutatud köögiviljad, konservoad ja -tomatid jms, et aega kokku hoida.
Kiired toidud. Enamik retsepte valmib 15–30 minutiga.
Vastused küsimusele kuidas. Raamatu esimeses osas on selged juhised paljude põhiliste söögitegemisoskuste kohta pudrukeetmisest ahjukana küpsetamiseni.
Kui oled alles algaja, võib köögis toimetamine tunduda hirmutav või tüütu. Ja kindlasti tuleb ette hetki, kus mõni roog ei õnnestu nii, nagu lootsid – see on täiesti normaalne! Kokkamine on protsess, seda õpitaksegi katsetades. Iga väike samm viib sind lähemale enesekindlale ja loovale kokkamisele.
Anni Arro andis oma esimese kokaraamatu „Salatid, pirukad ja suupisted” välja aastal 2004 olles ise 21aastane. Sealt alates on ta välja andnud 9 kokaraamatut, juhtinud kokasaateid ja pidanud kohvikuid. Oma suurimaks saavutuseks peab ta siiski unustuse hõlma jäänud toitude taas popiks muutmise eestlaste söögilaual. Näiteks nagu peet, kõrvits, kiluvõileib, roosamannavaht… „Mulle meeldib oma raamatute kaudu jõuda lugejate kodudesse, nende kööki ja toidulauale. Hea toit ühendab inimesi, teeb rõõmsaks ja ilusaks.”
„Läbi lillede” on aga inspireeritud Anni vanaema Helgast, kes oli suurepärane kodukokk. „Isegi sügaval nõukaajal, kui poest ei olnud mitte midagi saada, suutis ta jahust ja piimast välja võluda imemaitsvad road. Helgal oli köögis riiulis mummuline vihik, mida ta aegajalt lehitses. Seal olid sees tema lemmikretseptid.” Nüüd on see aare Anni riiulil ja innustab teda. Antud raamatust leiategi Anni valiku Helga vihikust ning lisaks palju uusi retsepte tema enda köögist.
„Lilled vaasi … ja pada muhisema!”